“Το σύνδρομο του επιζήσαντα” παρουσιάστηκε στην Νέα Σινώπη από την θεατρική ομάδα “Κολχίς” (Photo)

Την Παρασκευή 18 Μαϊου, είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Το Σύνδρομο του επιζήσαντα” από την θεατρική ομάδα “Κολχίς” , στο πολιτιστικό κέντρο “Διογένης” στην Νέα Σινώπη, στα πλαίσια των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ποντίων.

 

Στην ουσία η παράσταση ήταν μια σπονδυλωτή ροή αφηγήσεων και ερμηνειών στο μαύρο φόντο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικρασίας, της Αρμενίας και της Ασσυρίας σε τρεις χρόνους. Στο χρόνο της αθωότητας, στο χρόνο της απώλειας, στο σήμερα. Κείμενα, μουσικά χρώματα και μυρωδιές Πόντου, Μικρασίας, Αρμενίας, Ασσυρίας. Αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την κόλαση… Προχώρησαν, έδωσαν ζωή φορώντας τη μνήμη, μετατρέποντας την απώλεια σε δύναμη! Παίζουν οι Θεώνη Κοσμά, Ιωάννα Σπάσογλου, Σοφία Στεφανίδου και Γιώργος Συμεωνίδης. Παίζουν και τραγουδούν οι Αγγελική Παμπουκίδου και Νατάσα Τσακηρίδου. Στη λύρα Θοδωρής Κοτίδης. Μουσική Επιμέλεια Χρήστος Κεμανετζίδης, Art video Σίμος Τζελέπης και Σκηνοθεσία – επιλογή κειμένων Γιώργος Συμεωνίδης.

 

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, όσα άκουγες σε κρατούσαν μόνιμα δακρυσμένο και συγκλονισμένο ειδικά για όσους δεν γνώριζαν πολλά σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων. Οι μαρτυρίες, οι εμπειρίες, τα βασανιστήρια που έζησαν οι άνθρωποι αυτοί, είμαστε σίγουροι, δεν μπορούν να αφήσουν κανένα ασυγκίνητο. Πόσο μάλλον όσους έχουν ποντιακές ή μικρασιατικές ρίζες και έχουν μεγαλώσει μαθαίνοντας για την καταγωγή τους, την κουλτούρα τους, τα ήθη και τα έθιμα, μα πάνω από όλα για την ιστορία τους που είναι μεγάλη και αποτελείται κυρίως από τεράστια δύναμη αλλά και βαθύ πόνο.

 

Το αποτέλεσμα της παράστασης βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, αφού οι άνθρωποι που την παρουσίασαν, είναι άνθρωποι με απεριόριστη αγάπη για την καταγωγή τους, έμπειροι στον τομέα τους και που έχουν υποσχεθεί να συνεχίζουν μέσα από την τέχνη να κρατούν ζωντανές τις μνήμες των προγόνων τους και του φρικτού γεγονότος, της Γενοκτονίας των Ποντίων.

 

Τα συγχαρητήριά μας σε όλη την ομάδα.

 

 

 

error: Content is protected !!